Warning: The magic method MchGdbcBasePublicPlugin::__wakeup() must have public visibility in /customers/a/2/d/gottnebygden.se/httpd.www/wp-content/plugins/goodbye-captcha/includes/plugin/MchGdbcBasePublicPlugin.php on line 44 Bygden – Gottnebygden

Om bygden

Gottnebygden är en lantbruksbygd med gamla anor. Den ligger längs den vackra Moälven, just där Utterån och Moälven möts, knappa två och en halv mil inåt landet från Örnsköldsvik räknat. Byarna Gottne, Östansjö, Söderå och Hållen utgör Gottnebygden som består av 250 hushåll.

Här kan man träffa på lämningar från tidig stenålder, med bland annat boplatser och fångstgropar. Trakten bjuder även på fint fiske med ett bra harrbestånd. Fiskevårds-och idrottsföreningar samt kristna samfund utgör de dominerande inslagen i det rika och livaktiga föreningslivet.

Samhällsföreningen

Gottnebygdens samhällsförening (GBS) verkar aktivt för att bevara och utöka samhällsservicen i bygden och har funnits i över 30 år. Det är en icke vinstdrivande, ideell, partipolitiskt och religiös obunden förening med cirka 500 medlemmar.

Samhällsföreningen stod bland annat bakom Gottnerocken, en musikfesttradition som rullade på i mer än tio år. Den natursköna platsen vid Gottnebadet har lockat besökare från när och fjärran och både ljuva och rockiga toner har hörts vida omkring.

Överskottet från Gottnerocken har oavkortat gått till Barncancerfonden och Hjärtebarnsföreningen. Över en miljon kronor har samlats in. Medarrangör till Gottnerocken är musikgruppen Irish Brew som genom sitt breda musikaliska kontaktnät lockat artister från hela kommunen.

Samhällsföreningen har varit aktiv i uppstarten av byns friskola: Gottne Byskola.

Gottne Byskola

Gottne Byskola är ett gott exempel på att det går att driva en bra skola på landsbygden som är både långsiktig, trygg och kompetent, och där elever utvecklas till goda och hänsynstagande medborgare. Inför Sveriges riksdag har skolan bland annat lyfts fram som ett föredöme. I skolans lokaler har skola bedrivits sedan 1917 och byskoleandan är lika stark nu som då.

På Gottne Byskola går det för närvarande cirka 50 elever från årskurs F-6.

Årskurserna är små i en lugn miljö där alla blir sedda och man har även en naturprofil som värnar om hälsa och lärande.

Gottne Byskolas webbplats

Framtidskyrkan

Det är med tillfredsställelse man kan konstatera att det ekumeniska samarbetet i Gottnebygden är gott. Framtidskyrkan är en kristen församling och en sammanslutning av samfunden Pingst, EFS och EFK.

Under 2004 gick det in i ett nytt skede då Betel Östansjö, EFS Gottne och Filadelfia Gottne-Mellansel samsas under samma tak. Kyrkan bildades i augusti 2013, efter cirka 10 års ekumeniskt samarbete.

Framtidskyrkans webbplats

NBC

Nolaskogs Biståndscenter (NBC) är en hjälporganisation som drivs av Framtidskyrkan, Gottne IF och Gottnebygdens Samhällsförening. Man finns mitt i Gottne cirka 2,7 mil nord-väst om Örnsköldsvik.

Lördagen den 7/12 1996 startade NBC sin biståndverksamhet, i före detta Svenssons Möbler Gottne, med en offentlig informationsdag. Startkapitalet var 0 kronor. Kaffe och bröd hade inköpts privat och priser för en tipsrunda för barn och vuxna hade skänkts av den lokala lanthandeln.

Skänk en gåva

Swish Hjälpverksamhet: 123 000 42 75
Swish Fraktbidrag: 123 413 88 22
Bankgiro: 5219-9189

NBC webbplats

Gottne IF

Gottne IF är en idrottsförening med gamla anor och sitt hjärta i Gottne. Föreningen bildades redan 1932 och innefattar idag sektionerna Fotboll, Skid & Motion och Cykel.

1934 anmälde man sig för första gången till seriespel. 1938 byggde man det första omklädningsrummet. 1939 fick man nya klubbdräkter med grön tröja och vita byxor.

Genom åren har Gottne IF blivit uppmärksammad för sitt värdegrundsarbete. Därför tilldelas klubben VIF-trofén 2016 för dess långsiktiga och målmedvetna engagemang för allas rätt att vara med i föreningslivet på alla nivåer. Det är vi oerhört stolta över!

Gottne IF webbplats

Östansjö fäbodar

Vill du uppleva lyckan av total harmoni med naturen? Ta dig då upp till Östansjö fäbodar, slå dig ner på den blomsterprydda fäbodvallen och lyssna till tystnaden, kanske störs den av storlommens karakteristiska läte. Möjligen kommer någon vandrande över spången som byggts på flytmossa, en av de längsta i Europa enligt vissa källor.

Fäbodvallen består av sju stugor i bra skick. Kanske en kanottur på sjön eller i någon av älvarna tilltalar dig?

Östansjösjön

Under tidiga våren har vi här en av landskapets bästa fågelsjöar. Sjön heter Östansjösjön och ligger mitt i “Gottnebygden” i dalsänkan mellan byarna Gottne, Hållen och Östansjö. Denna sjö är mycket populär bland landskapets ornitologer. Det är främst under våren som Östansjö uppvisar sin mångfald av rastande vadare, änder och gäss. Tranorna stannar ofta till vid sjön under nordsträcket . Här rastar småspov och stora flockar av ljungpipare, brushanar, och gluttsnäppor.

Även mindre flockar av svartsnäppor, skogssnäppor, grönbenor och drillsnäppor ses årligen. Här kan man även få se de flesta andarter som finns i Sverige. Häckar i sjön gör exempelvis svarthakedoping, kanadagås och trana. Sjön har även lockat till sig sällsyntheter som vit stork, rödspov, svarttärna, större skrikörn och kornknarr. En höjdarsjö för den intresserade.

Goda fiskevatten

Gottne fiskevårdsområde består av ca tio sjöar med bestånd av öring, röding, harr, abborre, gädda mm. Det stora dragplåstret för sjöfiske är Djupsjösjön, där även båt kan hyras. Här finns sedan gammalt ett naturligt bestånd av öring och har du tur kan du få en “bamse” på flera kilo. Här finns även röding och abborre, däremot inte gädda. Ta gärna en kopp kaffe i något av de vindskydd som finns uppställda runt sjön.

Det finns strömmande vatten med fina forsar som bl.a. Sågfallet, vilket är ett av de större i Ångermanland. Andra strömmande vatten är Utterån, Forsån och Moälven. Här finns all sorts fisk med ett bra inslag av harr och öring. Restaureringen av Moälven har redan medfört en ökande uppgång av havsöring. I framtiden kommer även laxfiske att kunna erbjudas. Fiskekort erfordras.