Det är inte varje dag 300 personer står uppställda framför skolan i Gottne och utbringar ett fyrfaldigt leve. För skolbyggnaden. Lördagen den 20 maj var en sådan dag och anledningen var att skolbyggnaden i Gottne fyller 100 år. Det har skolans elever och personal uppmärksammat på flera sätt under den gångna terminen där kulmen blev att bjuda in till en historisk marknad.

Ett stilla lugn vilade över centrala Gottne i lördags. Bilar var hänvisade till byns ytterkanter och till skolan och dess historiska marknad kom folk gående. Många klädda som för hundra år sedan. Det var med andra ord ovanligt gott om hattar, långa kjolar och förkläden. Vid skolgrinden vajade vimplar av gamla kökshanddukar med dagens begivenheter broderade och strax intill stod nordsvensken Unik redo för hästskjuts runt byn.

Men inne på skolgården och i den rödvita skolan var lugnet som bortblåst. Där bjöds på underhållning av både elever och lärare under ackompanjemang av Anders Eriksson och Tomas Johansson från Kulturskolan. Alla givetvis historiskt klädda. I rödvita marknadsstånd fanns båda hällakakor och polkagrisar, och i de yngre klassernas trädgårdsbod hann plantorna knappast lämna lagret innan de var sålda.

Och rektor Sara Yngvesson strålade i kapp med solen under marknadsinvigningen:

– Det känns verkligen roligt att få fira vår fina skola och att få göra det tillsammans med alla er. Både elever och personal har längtat och gått in för den här dagen med liv och lust. Vi är dessutom övertygande om att den här skolan kommer att finnas i minst 100 år till.

1917 hölls de första lektionerna i den nuvarande skolbyggnaden i Gottne. Sedan dess har det runnit mycket vatten i Utterån strax nedanför. Idag är Gottne Byskola en fristående grundskola som drivs av Gottnebygdens Samhällsförening. Det är en F-6-skola där natur och hälsa går som en röd tråd genom skoldagarna. För närvarande går cirka 40 elever på skolan, som är stolt över att enbart ha behöriga lärare.

– Skolans 100 år har fungerat som en historielektion i både teori och praktik under den gångna terminen. Eleverna har intervjuat sina äldre släktingar, de har spelat in filmer som visar hur vardagen såg ut förr och vi har bjudit in äldre bybor som berättat om sina skolminnen. Vi har också genomfört en hel skoldag som den kunde se ut för 100 år sedan. Det blev en fantastisk dag på många sätt med morgonbön, högläsning, diktamen och såklart medhavd mjölk och smörgås i korridoren, berättar Sara Yngvesson.

Den historiska marknaden blev final på terminens tema. Inne i skolan fanns en utställning med elevernas arbeten i olika former och här hittade man både kulram, välskrivningsmall och skolplansch över Det heliga landet. Eftersom många av besökarna inte hade varit i byggnaden sedan de själva gick i skolan blev det också många samtal om ombyggda lärarinnebostäder, slöjdsalar, utedass och preskriberade hyss.

Den två timmar långa marknaden gav en vinst på hela 22 000 kronor som kommer att användas några extra resor och utflykter med eleverna. Till hösten går skolan in på sitt 101:a läsår med nya teman, äventyr och en närhet till naturen som rustar eleverna för den stora världen utanför Gottne.

– Det här är ju som hämtat ur en Bullerby-film, sa en av marknadsbesökarna. Skolbyggnaden, stämningen, eleverna – allt.

Lars Westberg