ladda-nedÖA den 15/10 annonserade Microshop och erbjöd radio-fiber i Gottnebygden. Detta alternativ kan vid en snabb anblick och jämförelse med IP-Onlys erbjudande se förmånligt och bra ut. Vi i bredbandsgruppen här i Gottne har utvärderat möjligheten att erbjuda bredband via radio-fiber. Sammantaget är det dock ett alternativ vi inte vill rekommendera.

Ekonomi: Direkt kan installationen av radio-fiber se betydligt billigare ut än den grävda fiber som IP-Only erbjuder. Så är också fallet, men då är det viktigt att ha i åtanke att för radio-fiber betalar man en hög månadsavgift på 599 kr (vid 100 Mbit/s) och i detta ingår bara internetoperatör. I IP-Onlys erbjudande är motsvarande månadsavgift 209 kr. På bara tre år har man alltså tjänat in IP-Onlys dyrare installation och tjänar 390 kr i månaden på IP-Onlys alternativ. I båda fallen tillkommer kostnad från så kallade tjänsteleverantör beroende på vilka digitala tjänster man önskar.

 

TV via bredband: Ett annat starkt argument för IP-Only är att de erbjuder TV via bredbandet, vilket radio-fiber inte gör i dagsläget.

 

Känslighet: IP-Only erbjuder gräv fiber som ligger i backen väl skyddad från väder och vind. Radio-fiber är känsligare både vad gäller väder (t ex ymnigt snöfall) och hinder (t ex skog). Mottagaren på fastigheten ska helst ha ”ögonkontakt” med radiomasten som planeras på Rösåsberget, vilket bara det innebär problem för många. Det går naturligtvis att lösa på olika sätt, men med merarbete och extra kostnader som följd. Sedan går det inte att komma ifrån att grävd fiberanslutning är stabilare än radio-fiber.

 

Samarbetspartner: IP-Only startade sin verksamhet 1999 och ägs idag av EQT, som är ett av Sveriges ledande och mest etablerade riskkapitalbolag. IP-Only är därmed ingen dagslända, utan har de förutsättningar som krävs för en kraftig utveckling av fibernätsmarknaden. Radio-fiber erbjuds via Microshop som är ett mindre, lokalt företag i Örnsköldsvik. Det är ett etablerat företag, men har naturligtvis inte de resurser som finns i ett större nationellt bolag.

 

Detta är fyra tungt vägande argument till varför vi i bredbandsgruppen rekommenderar erbjudandet från IP-Only som vi skickat ut information om tidigare. Hör gärna av dig om du har ytterligare frågor och sprid detta budskap i grannskapet.